Przedszkole nr 241
02-109 Warszawa
ul. Księcia Trojdena 5B
tel. 22 823 41 19
Jadłospis
Jadłospis 6-10.05.2024r.
6 maj 2024r- poniedziałek
Śniadanie. Ryż na mleku.
Pieczywo mieszane 40g z masłem 10g, z polędwicą sopocką, 15g sałatą 10g i papryką kolorową 15g.
Herbata z cytryną 150ml.(1,3,7)
II Śniadanie.
Owoc- jabłko.
Obiad.
Zupa ogórkowa ( 9).
Pierś z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym z dodatkiem kukurydzy, ryż brązowy, cykoria do pochrupania.
Kompot z owoców 200ml.
Podwieczorek.
Ciasto marchewkowe własnego wypieku.
Herbata miętowa. (1)
7 maj 2024r.-wtorek
Śniadanie.
Pieczywo mieszane 40g z masłem 7g, serkiem śmietankowym i ogórkiem zielonym.
Kawa inka 150ml.(1,7)
II Śniadanie.
Świeży sok- Piracki ( jabłko, rabarbar, burak, cytryna).
Obiad.
Zupa grysikowa.(9).
Kotlety mielone, ziemniaki, buraczki na ciepło.
Kompot z owoców 200ml.(1,7,9)
Podwieczorek.
Fasolka szparagowa z bułką tartą, pieczywo z masłem.
Herbata z cytryną. (1,7)
8 maj 2024r.- środa
Śniadanie.
Pieczywo mieszane 40g z masłem 7g, schabem pieczonym i pomidorem malinowym.
Kakao 150ml.(1,3,7)
II Śniadanie.
Owoc- banan.
Obiad.
Zupa zacierkowa.(9)
Kasza gryczana biała smażona z mięsem wieprzowym, cukinią i papryką kolorową w sosie sojowym.
Kompot z owoców 200ml.
Podwieczorek.
Kiełbaski drobiowe na ciepło, pieczywo z masłem. Ketchup, musztarda.
Herbata owocowa. (1,3,7).
9 maj 2024r.- czwartek
Śniadanie.
Pieczywo mieszane 40g z masłem 7g, serem żółtym i rzodkiewką.
Kawa inka 150ml.(1,3,7)
II Śniadanie.
Owoc- gruszka.
Obiad.
Zupa pomidorowa z ryżem.(9).
Placki ziemniaczane, gulasz wołowo- wieprzowy, ogórek kwaszony .
Kompot z owoców 200ml.(1,7)
Podwieczorek.
Kanapki z dżemem malinowym.
Ciepłe mleko. (7)
10 maj 2024r.- piątek
Śniadanie.
Pieczywo mieszane 40g z masłem 7g, jajecznica na maśle ze szczypiorkiem.
Kakao 150ml.(1,3,7)
II Śniadanie.
Owoc- jabłko.
Obiad.
Zupa koperkowa (9).
Leniwe z prażonym jabłkiem i cynamonem.
Kompot z owoców 200ml.(1,3,4,7)
Podwieczorek.
Wytrawne muffinki ze szpinakiem i serem (wyrób własny).
Herbata z cytryną. (1,3,7).
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
NUMER ALERGENU |
NAZWA ALERGENU |
1 |
Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne. |
2 |
Skorupiaki oraz produkty pochodne. |
3 |
Jaja i produkty pochodne. |
4 |
Ryby i produkty pochodne. |
5 |
Orzeszki ziemnie, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne. |
6 |
Soja i produkty pochodne. |
7 |
Mleko i produkty pochodne. |
8 |
Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne. |
9 |
Seler i produkty pochodne. |
10 |
Nasiona sezamu i produkty pochodne. |
11 |
Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02 |
12 |
Łubin i produkty pochodne. |
13 |
Mięczaki i produkty pochodne. |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kurkuma. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.