Przedszkole nr 241
02-109 Warszawa
ul. Księcia Trojdena 5B
tel. 22 823 41 19
Jadłospis
Jadłospis 20-24.05.2024r.
20 maj 2024r- poniedziałek
Śniadanie.
Kluski lane na mleku.
Pieczywo mieszane 40g z masłem 10g, z polędwicą sopocką, 15g sałatą 10g i pomidorem malinowym 15g.
Herbata z cytryną 150ml.(1,3,7)
II Śniadanie.
Owoc- jabłko.
Obiad.
Zupa szczawiowa z ziemniakami ( 9).
Potrawka z kurczaka z ryżem, ogórek zielony.
Kompot z owoców 200ml.
Podwieczorek.
Gofry serca posypane cukrem pudrem.
Herbata owocowa. (1,3,7)
21 maj 2024r.-wtorek
Śniadanie.
Pieczywo mieszane 40g z masłem 7g, pasta jajeczna ze szczypiorkiem.
Kawa inka 150ml.(1,3,7)
II Śniadanie.
Sok owocowy.
Obiad.
Zupa pieczarkowa z makaronem.(9).
Bitki wieprzowe w sosie musztardowym, ziemniaki, surówka z pora, jabłka i cebuli.
Kompot z owoców 200ml.(1,7)
Podwieczorek.
Kisiel pomarańczowy, wafle ryżowe. (1,7)
22 maj 2024r.- środa
Śniadanie.
Pieczywo mieszane 40g z masłem 7g, schabem pieczonym i ogórkiem zielonym.
Kakao 150ml.(1,3,7)
II Śniadanie.
Marchew do pochrupania.
Obiad.
Zupa ogórkowa z ryżem.(9)
Gulasz wieprzowo- wołowy, kasza gryczana, surówka z czerwonej kapusty i jabłka. Kompot z owoców 200ml.
Podwieczorek.
Kasza jaglana z owocami.
Herbata z cytryną. (1,3,7).
23 maj 2024r.- czwartek
Śniadanie.
Pieczywo mieszane 40g z masłem 7g, twarożek ze szczypiorkiem.
Kawa inka 150ml.(1,3,7)
II Śniadanie.
Owoc- jabłko.
Obiad.
Zupa jarzynowa z ziemniakami.(9).
Kotlet mielony, ziemniaki, mizeria.
Kompot z owoców 200ml.(1,7)
Podwieczorek.
Szprotki w pomidorach, pieczywo z masłem.
Herbata z cytryną. (7)
24 maj 2024r.- piątek
Śniadanie.
Pieczywo mieszane 40g z masłem 7g, serem kozim i papryką kolorową.
Kakao 150ml.(1,3,7)
II Śniadanie.
Owoc- banan.
Obiad.
Zupa ryżanka (9).
Naleśniki z białym serem i polewą truskawkową.
Kompot z owoców 200ml.(1,3,7)
Podwieczorek.
Drożdżówka z budyniem.
Herbata z cytryną. (1,3,7).
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
NUMER ALERGENU |
NAZWA ALERGENU |
1 |
Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne. |
2 |
Skorupiaki oraz produkty pochodne. |
3 |
Jaja i produkty pochodne. |
4 |
Ryby i produkty pochodne. |
5 |
Orzeszki ziemnie, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne. |
6 |
Soja i produkty pochodne. |
7 |
Mleko i produkty pochodne. |
8 |
Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne. |
9 |
Seler i produkty pochodne. |
10 |
Nasiona sezamu i produkty pochodne. |
11 |
Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02 |
12 |
Łubin i produkty pochodne. |
13 |
Mięczaki i produkty pochodne. |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kurkuma. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.