Przedszkole nr 241
02-109 Warszawa
ul. Księcia Trojdena 5B
tel. 22 823 41 19
Jadłospis
Jadłospis 13-17.05.2024r.
13 maj 2024r- poniedziałek
Śniadanie.
Makaron na mleku.
Pieczywo mieszane 40g z masłem 10g, z wędliną drobiową, 15g sałatą 10g i ogórkiem zielonym 15g.
Herbata z cytryną 150ml.(1,3,7)
II Śniadanie.
Owoc- gruszka.
Obiad.
Zupa krem z czerwonej soczewicy z groszkiem ptysiowym ( 9).
Kotlet schabowy, ziemniaki, brunoise z marchwi żółtej i pomarańczowej.
Kompot z owoców 200ml.
Podwieczorek.
Kasza manna z sokiem malinowym. (7)
14 maj 2024r.-wtorek
Śniadanie.
Pieczywo mieszane 40g z masłem 7g, twarożek słodzony miodem.
Kawa inka 150ml.(1,3,7)
II Śniadanie.
Sok owocowy.
Obiad.
Zupa kalafiorowa.(9).
Kluski śląskie, małe pulpeciki w sosie żurawinowym, surówka z ogórka kiszonego, jabłka i cebuli.
Kompot z owoców 200ml.(1,7)
Podwieczorek.
Kanapki z pasztetem drobiowym i pomidorem malinowym.
Herbata z cytryną. (1,7)
15 maj 2024r.- środa
Śniadanie.
Pieczywo mieszane 40g z masłem 7g, jajkiem gotowanym na twardo i szczypiorkiem.
Kakao 150ml.(1,3,7)
II Śniadanie.
Owoc- jabłko.
Obiad.
Rosół z makaronem.(9)
Farsz wołowy w sosie lekko chrzanowym, ziemniaki, surówka z pora, jabłka i kukurydzy.
Kompot z owoców 200ml.
Podwieczorek.
Gotowany kalafior z bułką tartą, pieczywo z masłem.
Herbata owocowa. (1,3,7).
16 maj 2024r.- czwartek
Śniadanie.
Pieczywo mieszane 40g z masłem 7g, pasta z szynki i jajek.
Kawa inka 150ml.(1,3,7)
II Śniadanie.
Owoc- banan.
Obiad.
Zupa marchewkowa.(9).
Leczo z ryżem, ogórek kiszony.
Kompot z owoców 200ml.(1,7)
Podwieczorek.
Kolorowa galaretka, biszkopty.
Herbata z cytryną. (7)
17 maj 2024r.- piątek
Śniadanie.
Pieczywo mieszane 40g z masłem 7g, serem żółtym z ziołami i ogórkiem kiszonym.
Kakao 150ml.(1,3,7)
II Śniadanie.
Kalarepa.
Obiad.
Zupa jarzynowa (9).
Makaron z białym serem i polewą truskawkową.
Kompot z owoców 200ml.(1,3,7)
Podwieczorek.
Tosty z szynką i serem. Ketchup.
Herbata z cytryną. (1,3,7).
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
NUMER ALERGENU |
NAZWA ALERGENU |
1 |
Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne. |
2 |
Skorupiaki oraz produkty pochodne. |
3 |
Jaja i produkty pochodne. |
4 |
Ryby i produkty pochodne. |
5 |
Orzeszki ziemnie, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne. |
6 |
Soja i produkty pochodne. |
7 |
Mleko i produkty pochodne. |
8 |
Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne. |
9 |
Seler i produkty pochodne. |
10 |
Nasiona sezamu i produkty pochodne. |
11 |
Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02 |
12 |
Łubin i produkty pochodne. |
13 |
Mięczaki i produkty pochodne. |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kurkuma. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.